Projektipajakokemuksia

17.11.2016

Sepänkadun Monitori oli marraskuun viimeisenä keskiviikkoaamuna täynnä jännittynyttä puheensorinaa. Auditorioon oli kerääntynyt projektipajaesitysten seitsemän parhainta pajaa kamppailemaan esityskilpailun voitosta. Yksi finaaliin päässeistä pajoista oli paja numero 13.

Elokuun lopussa käynnistynyt projektipaja sai toimeksiantonsa Resurssitehokas liiketoiminta ‑tutkimusryhmältä. Aiheena oli järjestää kilpailu, jossa piti keksiä banderolleille uusi elämä jonkin toisen tuotteen muodossa. Banderolli on kaupunkikuvasta monelle tuttu mutta sanana ehkä vieras, ja projektipajan alussa kävi ilmi, ettei kaikille pajalaisille ollut selvää, mikä banderolli on.

– Piti ottaa kännykkä käteen ja käydä katsomassa, mikä se on. Se on siis iso lakana, esitysvastaava, tuotantotalouden opiskelija, Henrik Lakkapää naurahtaa.

Banderolleista voi tehdä monenlaisia asusteita, joita nähtiin myös pajan esityksessä. Pienessä muotinäytöksessä lavalle marssitettiin kasseja, vyölaukkuja ja lippiksiä. Itse banderollikilpailun voitti muotoilun opiskelija Siri Hellstén Festareiden selviytymispakkauksella. Pakkaukseen kuuluu teltta, retkijakkara, makuualusta ja istuinalusta. Idean kilpailutyöhön Siri sai miettiessään omia kokemuksiaan festivaaleista ja majoituspuolesta.

– Telttailualueella majoittuessa on tärkeää olla hyvät varusteet mukavan festarifiiliksen ylläpitämiseksi. Idea syntyikin varsin nopeasti listatessani, mitä telttailualueella tarvitsee. Banderollit ja niiden uusiokäyttö eivät olleet entuudestaan tuttuja, mutta ylipäänsä materiaalien uusiokäyttö kiinnostaa minua suuresti, ja sen avulla haluan tukea kestävää kehitystä, Siri kertoo.

Pisteitä ehdotuksille annettiin käyttökelpoisuudesta, toteutuskelpoisuudesta ja omaperäisyydestä, ja Sirin suunnitelma pääsee ensi kesänä mahdollisesti tuotantoon asti. Se ilahduttaa myös pajalaisia.

– Saatiin jotain konkreettista aikaan, jotain fiksua, projektipäällikkö, konetekniikan opiskelija, Jami Laakkonen summaa pajalaisten tuntoja.

Jami ja Henrik ovat yhtä mieltä siitä, että projektipaja oli hyvä kokemus, sillä se kehitti ongelmanratkaisukykyä ja ryhmätyötaitoja. He arvioivat, että ilman projektipajaa muiden alojen opiskelijat olisivat jääneet tuntemattomiksi.

Banderollitkin kävivät syksyn aikana tutuiksi, ja molemmat ovat sitä mieltä, että on hyvä hyödyntää niitä.

– Banderolleja on ainakin kolmea eri materiaalia ja niistä voi tehdä vaikka mitä, Jami toteaa.

– On hyvä, että niitä hyödynnetään, nehän ovat ongelmajätettä, Henrik muistuttaa.

 

Teksti ja kuva: Marketta Virta