Opiskelijat herättelivät ilmastotoimiin pelaamalla En-ROADS nettisimulaattorilla

10.12.2020

Kirjoittajat Carbonwise opiskelija-assistentit Hertta Jarkko ja Ella Munne

 

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat järjestivät CarbonWisen toimeksiannosta marraskuussa pelitapahtuman, jossa oli pelaamassa muun muassa ammattikorkeakoulun henkilökuntaa, ilmastovastaava ja opiskelijoita sekä edustajia alueen yhdistyksistä ja yrityksistä.

Pelitapahtuman tavoitteena oli tuoda ilmastoasiat lähemmäs Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoita sekä henkilökuntaa, mutta myös herätellä yrityksiä toimimaan paremman tulevaisuuden puolesta. Keinoksi tietoisuuden levittämiselle valittiin visuaalinen nettipelisimulaattori, jonka avulla ryhmässä voidaan pohtia eri toimijoiden ja näkökulmien kautta ilmaston lämpenemiseen vaikuttavia tekijöitä. Peli auttaa ymmärtämään ongelmakohtia laajasti monelta eri kannalta.

Pelialustana toimi En-ROADS-niminen havainnollistava nettisimulaattori, jolla käyttäjä voi tutkia hallinnollisten ja teknologisten muutosten vaikutusta ilmastoon ja maailmaan sekä toisinpäin. Pelissä voi esimerkiksi tarkastella, miten öljyn verotuksen nousu vaikuttaisi ilmaston lämpenemiseen tai miten väestön määrän nousu vaikuttaisi maailman hiilidioksidipäästöihin. Simulaattorin avulla pelattava roolipeli sijoittuu fiktiiviseen YK:n huippukokoukseen, jonka tavoitteena on ilmaston lämpenemisen rajoittaminen.

Opiskelijoiden järjestämässä pelitapahtumassa pelaajien näkökulmiksi valikoitui perinteinen energia, clean tech, climate justice hawks, kauppa ja teollisuus, maa- ja metsätalous sekä maailman hallitukset.

Projektipajatoiminta, jonka kautta toimeksianto annettiin, on Turun ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden opiskelijoille järjestämä opintojakso. Projektipajassa opiskelijat saavat toimia monialaisessa ryhmässä oikean projektin parissa työskennellen.

Pelitapahtuma oli kaikin puolin onnistunut ja keräsi positiivista palautetta. Suuret kiitokset projektipajalle mahtavan tapahtuman järjestämisestä. Toivottavasti tapahtumalle saadaan jatkoa tulevina vuosina!

 

Pelin tallenteen pääset katsomaan kohdasta 2:31:00 alkaen tästä linkistä.