Hävikkisovellusta ja kestävän kehityksen tavoitteita

20.08.2021
Kuva: Unsplash

Moikka ja tervetuloa kurkkaamaan Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmän toimintaa! Mä olen Minna Harju, opiskelen energia- ja ympäristötekniikkaa ja kesällä 2021 suoritin ammattiharjoittelun Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmässä kuudentoista muun ammattikorkeakouluopiskelijan kanssa.

Olen kesän aikana työskennellyt kahden eri projektin parissa kahden muun opiskelijan kanssa. Ensimmäinen projekteista koski Unwasted-hävikkiruokasovellusta. Onko se sulle ennestään jo tuttu? Ehkä ei, mutta toivottavasti pian on, sillä meidän tavoitteenamme on ollut lisätä sovelluksen tunnettavuutta ja näkyvyyttä niin somessa kuin kaupoissa.

Aloitimme projektin käymällä ensin läpi yrityksen nykyisiä sometilejä, kartoittamalla minkälaista sisältöä yritys tekee ja kuinka aktiivisia seuraajia heillä on. Tämän pohjalta lähdettiin rakentamaan somesuunnitelmaa yritykselle. Se piti sisällään useita erilaisia julkaisuehdotuksia, jonka kautta me saataisiin yritykselle lisää aktiivisia seuraajia ja sitä kautta hävikkiruokasovellukselle uusia käyttäjiä.

Somesuunnitelman lisäksi ideoitiin yritykselle myös muita keinoja mainostaa omaa toimintaansa. Hitaan alun jälkeen ideoita lenteli Unwasted-teemaisesta käsidesistä mainosämpäreihin ja -lauluihin. Katsotaan pääsevätkö nämä ideat toteutukseen asti.

Kuva: Unsplash

Toinen projekteista, jossa olin mukana, on nimeltään SUSIE. Kyseessä on Turun ammattikorkeakoulun oma hanke, jonka tavoitteena on parantaa korkeakoulujen suorituskykyä sekä edistää työllistettävyyttä ja innovaatioita Tansaniassa. Tämä projekti oli ehdottomasti oma lempparini!

Luimme artikkeleita kiertotaloudesta ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteista. Kirjoitimme raportteja ja teimme esityksiä siitä, miten nämä tavoitteet ovat toteutuneet Suomessa, ja missä on vielä parantamisen varaa. Seurasimme myös kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen liittyvää uutisointia ja nettikeskustelua. Teimme analyyseja siitä, kuinka usein, missä kontekstissa ja millä sävyllä aiheista puhutaan.

Tämä kaikki purettiin auki kahdessa yhteisessä Teams-tapaamisessa tansanialaisten korkeakouluopiskelijoiden kanssa. Aloitimme esittelemällä itsemme, koulumme ja kotikaupunkimme toisillemme. Tansanialaiset esittelivät kuvia upeasta luonnosta, kertoivat kulttuuristaan ja ensimmäisestä naispresidentistään. Me puolestaan näytimme heille kuvia uudesta kampuksesta, Aurajoen varrelta ja Posankasta, joka herätti heissä kummastusta, mutta sitä se taitaa tehdä myös suomalaisten kesken.

Oli mielenkiintoista tutkia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja niiden toteutumista Suomessa sekä vertailla tuloksia tansanialaisten kesken. Saimme aikaseksi hyvää keskustelua ja vaikeita kysymyksiä, joita pohdimme yhdessä. Esitysten pitäminen ja omien mielipiteiden perusteleminen vieraalla kielellä oli hyvällä tavalla haastavaa ja tämän vuoksi hanke nousi omaksi suosikiksi.

Toivottavasti pidit tästä kurkistuksesta tutkimusryhmän hankkeisiin, niiden parissa työskentely on ainakin ollut mukavaa!

Minna Harju