Oliko kiertotalouden harjoittelujakso hyödyllinen? Näin Antti vastaa! (clickbait)

01.09.2020
Työpisteen laatimista poistotekstiilihallissa.

Kevään lukukausi lähestyi loppuaan ja opiskelijan lämmin, mutta töiden täyttämä kesä astuu esiin. Omiin suunnitelmiin oli löytää joku kiva kesätyöpaikka, vaikka oma CV:ni alaan liittyen ei ollut kummoinen. Joten tälle kesälle on turha haaveilla neljän tonnin kuukausipalkkaisesta huippusalaisen ympäristöagentin pestistä. Mutta tällaisellekin uralle voi rakentaa pohjaa. Niinpä sitten avasin pöytäkoneen ja sukelsin internetin ihmeelliseen maailmaan.

Selailin läpi eri työ- ja harjoittelupaikkoja. Valitsin muutamia kiinnostavia ja realistisia vaihtoehtoja, laitoin hakemuksia menemään. Minulle tarjottiin haastatteluaika Kiertotalous 2.0 -oppimisympäristöstä, ja pian haastattelun jälkeen kesäsuunnitelmani oli kunnossa.

Olen suuresti kiitollinen siitä, että sain paikan, varsinkin kun nyt muuttuneessa maailmassa työ- tai harjoittelupaikat ovat kiven alla. Lisäksi tämä duuni aidosti kiinnosti itseäni eli siinä yhdistyy ”työ ja huvi ”. Lisäksi työn tärkeys maailman hyvinvointia ajatellen. Eli on optimi unelmieni työpaikalle.

Työharjoittelu aloitettiin ensimmäinen kesäkuuta palaverilla. Tutustuttiin kollegoihimme ja meille jaettuihin projekteihin. Sain tehtäväkseni laatia työparini kanssa käyttöohjeen poistotekstiilien tunnistusskannerille ja toimeksiantajana oli Telaketju/Lounais-Suomen Jätehuolto Oy.

Mielekästä työntekoa

Olin ensimmäisen vuoden opiskelija, lisäksi juttelin meidän projektiryhmän vetäjän kanssa toiveistani työlleni. Ottaen huomioon lähtökohtani ja huonon kuuloni tämä työ soveltui itselleni mainiosti. Käyttöohjeen laatiminen ei vaadi paljon kokouksia ja suullista kommunikointia. Ja samalla lähes kaikki hoidettiin etänä uusien järjestelyjen myötä – tämä on itselleni iso helpotus kuuloni kannalta (voin säätää tietokoneen äänenvoimakkuuden tappiin). Pääsin nopeasti sisään juoneen, ja minut otettiin vastaan täysin normaalina työntekijänä.

Hommat etenivät hyvää vauhtia, vaikka otin rauhallisesti enkä stressaa. Työnteko pysyi mielekkäänä ja paineettomana. Pääsin myös tutustumaan muiden harjoittelijoiden projekteihin viikkopalavereissa ja tietoisuuteni kiertotaloudesta kasvoi alati. Järjestettiin myös mielenkiintoisia seminaareja ja kursseja kuunneltavaksi. Kaiken tämän ajan silmäni avautuivat kiertotalouden tärkeydestä ja tulevaisuuden mahdollisuuksista. Itsestäni alkoi tuntumaan, että näen itseni tulevaisuudessa juuri tällaisen aiheen parissa.

Verkostolle vahvistusta

Kun projektini lähestyi loppuaan ja olimme saaneet suomen- ja englanninkieliset versiot käyttöohjeesta, toimeksiantajat olivat lomalla. Heidän palautettansa ja vahvistustansa odotellessa pääsin työskentelemään Carbonwisen ILPO-benchmarking-hankkeeseen, jossa pääasiassa selvitettiin hiilitiekarttoja ja hiilineutraalien yrityspuistojen toimintaperiaatteet. Tämä työ oli kiinnostava: huomasin, että pystyin hahmottamaan kokonaisuuden selkeästi ja yhdistin asioita muihin tietoihini.

Kun työskentelee eri hankkeiden parissa niin kokonaiskuva kiertotaloudesta ja monesta muustakin aiheesta huomattavasti vahvistuu. Tämä antaa hyvää kylläisyyden tunnetta tiedonjanolle.

Harjoittelujakso on saatu päätökseen ja olen nyt paljon pätevämpi kuin kesän alussa. Alan hahmottaa selkeämmin vahvuuksiani ja sitä mitä haluan tulevaisuudelta. Tiimityöskentelytaidot saivat merkittävän buustin ja taidan tietää hyvät roolit itselleni. Vaikka toki aina kannattaa kokeilla eri juttuja, niistäkin voi löytää uusia juttuja itsestäni ja auttaa myös ymmärtämään tietyn roolin näkökulmasta. Sain uusia kavereita ja verkostoni vahvistui. Toivottavasti tulevaisuudessa törmään työelämässä tuttuihin kasvoihin. Kaiken kaikkiaan erittäin antoisa harjoittelujakso ja sen vuoksi halusin jatkaa sitä syksylläkin. Kohti uusia haasteita!

Valkoisia säkkejä, jotka ovat täynnä tekstiilejä.
Poistotekstiilejä – näitä skannataan!

Antti Terho
Energia- ja ympäristötekniikan opiskelija